OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

Ženska brez groba

    Natisnite:
    Natisni
Velikost pisave:
Ta četrtek, 10. oktobra, Turistično društvo Laško in Knjižnica Laško pripravljata predstavitev knjige Martina Pollacka o Paulini Drolc (roj. Bast) z naslovom Die Frau ohne Grab (Ženska brez groba), ki je nedavno izšla pri avstrijski založbi Zsolnay. Ta predstavitev bo prva (in verjetno edina) predstavitev knjige v Sloveniji pred slovenskim prevodom.
Martin Pollack je avstrijski pisatelj, urednik, novinar in prevajalec, ki je za svoje delo prejel številne ugledne nagrade. Njegova družina po očetovi strani – Bast – izhaja iz Laškega. Leta 2005 je v slovenščini izšla knjiga M. Pollacka Smrt v bunkerju o njegovem očetu Gerhardu Bastu, nacističnem zločincu. Knjiga je bila takrat predstavljena v Knjižnici Laško, Martin Pollack pa je bil l. 2017 tudi gost 5. Kavarniškega večera v organizaciji Turističnega društva Laško. Poleg omenjene je v slovenščini izšla tudi njegova knjiga Kontaminirane pokrajine.
V knjigi Die Frau ohne Grab (Ženska brez groba) avtor raziskuje usodo Laščanke Pauline Drolc. Paulina Drolc se je rodila leta 1875 v Bastovi družini. Poročena je bila z laškim organistom Francem Drolcem, živela pa sta v Bastovi hiši na Aškerčevem trgu, tam, kjer je bila prva laška čitalnica. Po koncu 2. svetovne vojne jo je takratna oblast aretirala in internirala v taborišče Hrastovec. Po nekaj tednih je bila razglašena za mrtvo, njen grob pa je še danes neznan. Pričujoča knjiga je tako neke vrste detektivsko poročilo o tragični usodi nedolžne pripadnice sicer nacistične družine, izvirajoče iz Laškega.
Martin Pollack z raziskovanjem usod in zgodb svoje družine odstira ter predstavlja tudi zgodbe Laškega v mednarodnem prostoru.

Kavarniški večer bo zaradi velikega zanimanja v Kulturnem centru Laško, začelo pa s ebo ob 19. uri.

MARTIN POLLACK
Župan Občinski svet Občinska uprava Za občane
Nahajate se: Domov Dogodki Ženska brez groba