OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

Pred nami je Martinov vikend

    Natisnite:
    Natisni
Velikost pisave:
Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino. V Sloveniji pa se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina.

Pestro dogajanje v času, ko se mošt spreminja v vino, je tudi v naši občini. V petek ob 18. uri lahko v Knjižnici Laško prisluhnete predavanju Samostanska in gospodarska zgodovina Jurkloštra, obenem se boste tudi poklinili 9o-letnicic dr. Jožetu Mačku in na koncu še nazdravili z mladim vinom.

Jutri, v soboto, bo v Kulturnem center Laško Revija ljudskih pevcev in godcev, ki bodo tudi prikazali blagoslov vina.

Nedelja pa bo povsem Martinova, saj se lahko udeležite Martinovega sejma, kjer boste od 8. ure na Aškerčevem trgu lahko poleg kramarskega blaga videli izdelke iz starih časov. Lahko boste poskušali mošt in mlado vino, tam bodo medičar, lectar, suhorobarji, gospodinje s pecivom in poticami... Po maši in zadnjem pritrkavanju, ko bo zaigrala Laška pihalna godba, bo župan Občine Laško Franc Zdolšek izročil laškemu nadžupniku in dekanu Roku Metličarju vino v blagoslov.

Še zanimivost... Pravica do Martinovega sejma je bila Laškemu s privilegijem dodeljena leta 1227.

Nedelja na Martinovo: Martinov sejem (od 8.00), Slavnostna sveta maša (10.30), Blagoslov vina in prikaz Lepe nedelje (11.30)
V primeru slabega vremena (dež, sneg) nedeljska prireditev s sejmom na Aškerčevem trgu odpade.

Martinovo 1
Župan Občinski svet Občinska uprava Za občane