Za nami je 4. Borza lokalnih živil

V četrtek, 2. marca 2023, je v Kongresnem centru Thermana Laško potekala 4. Borza lokalnih živil v občini Laško. Povečati informiranost o ponudbi lokalno pridelane in predelane hrane, povečati njen obseg in raznovrstnost na eni strani ter povečati njen odkup v lokalnem okolju po drugi strani so temeljni cilji naših tovrstnih srečevanj. Kot je v uvodnem pozdravu udeležencem borze poudaril župan Občine Laško, Marko Šantej, je lokalna prehranska samooskrba eden od prioritetnih ciljev občine, za katerega čim uspešnejšo realizacijo bo v prihodnje namenjena sistematična podpora, ki bo omogočala doseganje sinergičnih učinkov.

V strokovnem delu srečanja so udeleženci najprej prisluhnilo predstavitvam novitet na področju ponudbe lokalno pridelane in predelane hrane. Janez Gorenšek iz Inštituta za aplikativno mikologijo in biotehnologijo IAMB je predstavil gobe kot zelo kvalitetna funkcionalna hranila. V javno-zasebnem partnerstvu z Občino Laško je IAMB v zaključni fazi revitalizacije bivše podružnične šole Reka, ki bo kmalu postala najzmogljivejši laboratorij za proizvodnjo in ekstrakcijo snovi iz jedilnih in zdravilnih gob v širši regiji. V zadnjih dveh letih so v sodelovanju z FKBV Maribor in ostalimi deležniki projekta EIP vzpostavili dve pilotni gobarni na kmetiji Zeme in kmetiji Slapšak. Aleš Tomič iz Ekološke kmetije Tomič iz Rimskih Toplic, kjer pridelujejo in predelujejo sibirske borovnice, je predstavil njene številne pozitivne učinke na krepitev zdravja. Udeleženci borze so se seznanili tudi s številnimi možnostmi njene uporabe ter spoznali izdelke, ki so prejeli certifikat kakovosti KBZ Okusiti Laško. Bernarda Klinar iz kmetije Klinar, ki se razprostira na Lahomšku, je predstavila ponudbo špargljev in jagodičevja. Katarina Očko iz Ekološke kmetije Očko je predstavila dobre prakse sodelovanja z javnimi zavodi in gostinskimi ponudniki v lokalnem okolju ter opozorila na pomembnost pravočasnega skupnega načrtovanja pridelave in odkupa v okviru partnerskega kmetovanja. V nadaljevanju srečanja smo se seznanili s stanjem odkupa lokalne hrane s strani javnih zavodov. Predstavniki šol so po uradnem delu srečanja izpostavili nujnost čimprejšnje vzpostavitve spletne aplikacije, ki bi omogočala permanentno informiranje o tovrstni lokalni ponudbi. Inovativni Žele iz Aškerčeve damaščanske vrtnice je predstavil Avgust Aškerc iz Aškerčeve domačije. Ta prehranski izdelek ni le dobitnik certifikata kakovosti KBZ Okusiti Laško, ampak je strokovno komisijo tako zelo navdušil, da je začrtala smer povsem nove kategorije v okviru modela Izvorno slovensko ter njene vrednosti v okviru nove nacionalne in lokalne strategije razvoja zelenega turizma. V okviru projekta LAS Raznolikost podeželja za razvoj urbanih središč sta bili predstavljeni dve novi možnosti prodaje lokalnih pridelkov in izdelkov. Prodajne hladilne avtomate je predstavil Peter Operčkal iz Kmetijske zadruge Laško, cubie hiške pa Sandra Barachini iz Občine Laško. V okviru omenjenega projekta je bil predstavljen tudi natečaj za pripravo jedi in prehranskih izdelkov z laškimi pivi, katerega namen je prepoznavnost destinacije Laško po skoraj 200-letni tradiciji varjenja piva nadgraditi z razvojem in oblikovanjem prepoznavne ponudbe jedi z laškimi pivi. Cilj natečaja je spodbuditi gostinske ponudnike in ponudnike prehranskih izdelkov na območju LAS Raznolikost podeželja (občine Laško, Celje, Štore in Vojnik) k razvoju in oblikovanju prepoznavne ponudbe jedi in prehranskih izdelkov, ki kot sestavino vključujejo laška piva.

Strokovnemu delu srečanja je sledila slavnostna podelitev certifikatov kakovosti KBZ Okusiti Laško, ki jih je podelil župan. Seznam prejemnikov si lahko ogledate TUKAJ .

Po zaključenem uradnem delu borze so se aktivnosti medsebojnega mreženja nadaljevale. Thermana Laško je na pogostitvenih mizicah pripravila dobrote iz lokalnih sestavin, ki so vse udeležence srečanja navdušile tako po okusu kot po izgledu.

Organizatorji srečanja so bili: Občina Laško, Stik Laško, Kmetijsko-gozdarski zavod Celje – izpostava Laško in Thermana Laško.  

 

Foto: Boris Vrabec

BORZA LOKALNIH ŽIVIL 1

BORZA LOKALNIH ŽIVIL 6

BORZA LOKALNIH ŽIVIL 7

BORZA LOKALNIH ŽIVIL 18

BORZA LOKALNIH ŽIVIL 53

BORZA LOKALNIH ŽIVIL 79


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.