Page 4 - Laski_Bilten_st75_NR
P. 4

OBČINSKI PRAZNIK

         Srebrni grb je prejelo Društvo upokojencev Laško za us-    vracija Pavus ob nedeljah zaprta, kar za zaposlene v gostinstvu
       pešno delo s starejšimi na socialno humanitarnem in druž-    predstavlja precejšen luksuz. S svojim dejanjem je prejel veliko
       benem področju.                                              odobravanje širše javnosti in se pokazal kot človek z izjemnim
         Društvo je poznano po svoji bogati dejavnosti, njihova glavna   čutom za sočloveka.
       dejavnost pa je delovanje na socialno humanitarnem področju,
       saj obiskujejo ostarele članice in člane ter tistim, ki imajo zara-  Naziv častnega občana je bil posthumno podeljen Edu Je-
       di nizkih pokojnin težave s preživetjem, pomagajo najti izhod   lovšku za izjemen prispevek pri ohranjanju zgodovine Laške-
       iz težav. Prostovoljke društva obiskujejo najstarejše članice in   ga.
       člane na domovih in pa v domovih za ostarele. Ob tem jim izka-  Edo Jelovšek je
       žejo pozornost s skromnimi darili, ki jih sami izdelajo. Za člane   bil amaterski zgo-
       organizirajo različne športne aktivnosti, saj se zavedajo, da je te-  dovinar, kritik, no-
       lesna aktivnost in zdrav način življenja v njihovem življenjskem   vinar, iskalec in pi-
       obdobju še kako pomembna. Strokovno vodene telovadbe se      sec zgodovinskih
       že skoraj 20 let udeležuje skoraj sto telovadk v petih skupinah.   pričevanj o Laškem
       Vsak drugi petek v mesecu organizirajo pohode, tudi ti imajo   in širši okolici, zbi-
       že dvajsetletno tradicijo. Organizirajo športna tekmovanja in se   ralec dokumentov
       udeležujejo tekmovanj, ki jih organizirajo druga upokojenska   o zgodovini svo-
       društva v balinanju, kegljanju s kroglo na vrvici, v streljanju z   jega kraja, avtor
       zračno puško in v pikadu. Kako uspešni so v športnih tekmova-  več  knjig  in  bilte-
       njih kaže njihova vitrina, v kateri je preko 130 pokalov.    nov o zgodovini
         V bogati 70 letni zgodovini društva so opravile številne ge-
       neracije upokojencev tako pomembno družbeno vlogo v občini   in duhovnem utri-
                                                                    pu svojega kraja. V
       Laško, da si prav gotovo zaslužijo podelitev letošnjega srebrnega   Laškem ga pozna-
       grba občine Laško.
                                                                    mo predvsem kot
                                                                    avtorja mnogih del
         Bronasti grb je prejel Marko Pavčnik za aktivno delo na    in člankov, kate-
       družbenem in kulinaričnem področju.                          rih tematika je bila
         Chef Marko Pavčnik je svojo profesionalno pot na področju   zgodovina našega
       kulinarike začel na Gradu Tabor Laško kot praktikant, vendar   mesta, ljudski kul-
       to ne pomeni da je na gradu že vse od takrat. Namreč lastno   turni, verski in du-
       restavracijo sodobne slovenske kulinarike Pavus, ki domuje na   hovni utrip, šege, navade in običaji, pa tudi popis infrastruktu-
       Gradu Tabor pa vodi že vse od leta 2011. Njegovo ustvarjalnost   re. Ukvarjal se je z zbirateljstvom vseh informacij, dokumentov,
       in uspeh odlikujejo odličja z raznih tekmovanj tako doma kot   zapisov ter ustnih virov.
       v tujini. Že takoj prvo leto delovanja so Restavracijo Pavus pre-
       poznali vodilni kulinarični ocenjevalci in jo uvrstili med naj-  Njegova velika strast pa je bila zgodovina lastnega kraja. Je-
       boljše restavracije v Sloveniji.                             lovšek je ves svoj prosti čas namenil temu, da je obiskoval žu-
         Temu so sledili tudi tuji ocenjevalci oz. zbiralci dobrih resta-  pnišča, stare domačije in lokalno prebivalstvo. Hodil je po mu-
       vraciji, nakar so ga povabili v društvo JRE, ki združuje 14 re-  zejih in brskal po starih zapisih, urbarjih in dokumentih. Veliko
       stavraciji v Sloveniji in več kot 300 v tujini. To je sinonim za   si je dopisoval tudi z zgodovinarji, med drugim tudi Jankom
       kvaliteto in strastne chefe. Nekateri ji pravijo celo »čakalnica na   Orožnom. Ves svoj prosti čas je namenil samoizobraževanju v
       Michellinove zvezdice«.                                      zgodovini, študiral je razne zgodovinske vire, zbiral podatke na
         S svojim odličnim delom je Marko Pavčnik vzbudil pozornost   terenu in vse skupaj skrbno zapisoval.
       komercialne televizije POP TV, kjer je 2 leti sodeloval kot stro-  Ni pa se zanimal zgolj za zgodovino. Privlačili so ga tudi ljud-
       kovni komentator v priljubljeni TV oddaji Gostilna išče šefa,   je in okolica, njihovi običaji ter navade. Zapisoval in zbiral je
       grad pa je bil tudi prizorišče snemanja oddaje Skriti šef. S tem   pravljice, pripovedke, legende in običaje, zanimala so ga celo
       je pomembno poskrbel za promocijo Laškega in občine Laško.   narečja. Uredil in zbral je popis gospodarske zgodovine našega
         Njegovo odlično delo so prepoznali tudi številni turisti, ki so   kraja, zbral in popisal preteklost ustanov ter infrastrukture, vse
       mu na eni izmed vodilnih turističnih spletnih strani, Trip advi-  od obdobja Rimljanov na naših tleh, pa do svoje sodobnosti.
       sor, namenili izvrstne ocene, s čimer je Laško postavil na turi-  Zanimal ga je tudi kulturni utrip in družabno življenje, saj je
       stični in kulinarični zemljevid, ne samo Slovenije, ampak tudi   natančno popisal in zbral tudi podatke raznih društev iz občine
       Evrope in sveta, kar je za Laško kot turistično občino vsekakor   in širše okolice. Prav tako je posebno noto namenil tudi popisu
       izjemno. Je pomemben del kulinarično-turistične ponudbe La-  obrtnikov, športnih dejavnosti, političnega utripa v kraju in še
       škega, ob čemer skrbi tudi za to, da Laško ostaja priljubljena in   bi lahko naštevali.
       zaželena poročna destinacija.                                  O tem, da je Edo Jelovšek ne samo doprinos, temveč vredno-
         Ena izmed glavnih odlik Marka Pavčnika je dejstvo, da pri   ta našega kraja, pričajo tudi knjižna dela, bilteni, zborniki in
       svojem ustvarjanju prisega na lokalno, med najbolj znanimi pa   monografije, ki jih je izdal bodisi sam, bodisi v soavtorstvu z
       so njegove kulinarične stvaritve iz laškega piva.            drugimi idejno somišljeniško usmerjenimi kolegi.
         Marko Pavčnik je dejaven tudi v lokalnem okolju. Poleg so-   Lahko bi dejali, da je Jelovšek popisal in izsledil skoraj vso
       delovanja z lokalnimi pridelovalci je bil pomemben del projekta   do sedaj znano zgodovino Laškega in njegove okolice. Kraj brez
       Okusi Laškega. Je prvi, ki je v projektu dobil naziv Hiša gastro-  svoje zgodovine ne zmore obstajati. Brez tega ne obstajata ne tu-
       nomije. Ne gre pa prezreti niti spoštovanja vrednega odnosa   rizem, ne kultura. Tudi obrtništvo in gospodarstvo izvirata tako
       Marka Pavčnika do svojih zaposlenih. Poleg svojega dela je jav-  rekoč iz izsledkov zgodovine. In če ob vsem skupaj povzamemo
       nosti postal znan tudi kot zaposlovalec, ki skrb za svoje zaposle-  dejstvo, da je Jelovšek popisal in beležil celotno zgodovino naše-
       ne postavlja pred željo po dobičku. Da bi zaposlenim omogočil   ga kraja, lahko skoraj z gotovostjo rečemo, da ga je pripomogel
       preživeti več časa s svojimi družinami, se je odločil, da bo Resta-  soustvarjati. Edo Jelovšek je eden izmed večjih zgodovinopiscev

       4 4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9