Mestna ulica 2
3270 Laško
V četrtek, 6. marca 2025, je v Kongresnem centru Thermana Laško potekala 6. Borza lokalnih živil v občini Laško. Povečati informiranost o ponudbi lokalno pridelane in predelane hrane, povečati njen obseg in raznovrstnost na eni strani ter povečati njen odkup v lokalnem okolju po drugi strani so temeljni cilji naših tovrstnih srečevanj. Kot je v uvodnem pozdravu udeležencem borze poudaril župan Občine Laško, Marko Šantej, vsakoletna srečanja dokazujejo, da smo pri tem uspešni, saj se do sedaj sklenjena sodelovanja med ponudniki in odkupovalci ohranjajo, krepijo in nadgrajujejo, s tem pa se ohranjajo delovna mesta na podeželju, omogoča se večja prehranska varnost, zmanjšujeta pa se odpadna hrana in ogljični odtis.
Prvi del srečanja je bil namenjen mreženju med ponudniki lokalno pridelane ter predelane hrane in njenimi odkupovalci (gostinci in javnimi zavodi na območju LAS Raznolikost podeželja). Novost letošnje borze so bila tudi odprta vrata za vse zainteresirane občane, ki so na borzi lahko spoznali bogato ponudbo našega podeželja. Verjamemo, da sta jih srčnost ponudnikov in kvaliteta lokalno pridelane hrane prepričala k nadaljnjim nakupom sezonskih lokalnih dobrot, ki niso dodatno tretirane, da bi zdržale dolge transportne poti, so pa polne hranil, bolj zdrave in polnega okusa.
V strokovnem delu srečanja smo prisluhnili dobrim praksam Zadruge Dobrina, ki jih je udeležencem dogodka nazorno in podkrepljeno s konkretnimi napotki podal Denis Ploj, njen vodja. Temeljni namen zadruge je razvoj malih kmetij, pravične trgovine z živili in zagotavljanje pravičnega plačila pridelovalcem in proizvajalcem. S projekti razvijajo tudi socialno-podjetniške dejavnosti na področju pridelave in predelave hrane ter ohranjajo kulturno, tehnično in naravno dediščino na področju kmetijstva. Iskreno sodelovanje in povezovanje s poslanstvom opolnomočenja celotne skupnosti je tek na dolge proge, je poudaril naš gost, a se vedno splača, še posebno v sedanjem prelomnem in negotovem času. Prehrana je strateškega pomena, zato je dobro ozavestiti, da »se lakota hrani s požrešnostjo in poteši z darežljivostjo«, kot je zapisala Nataša Kramberger v romanu Po vsej sili živ, za katerega je prejela nagrado Prešernovega sklada za leto 2025.
Dogodek je odlično in navdihujoče moderirala Nina Pader Topole. Thermana Laško je na pogostitvenih mizicah pripravila dobrote iz lokalnih sestavin, ki so vse udeležence srečanja navdušile tako po okusu kot po izgledu.
Organizatorji srečanja so bili: Občina Laško, Stik Laško, Kmetijsko-gozdarski zavod Celje – izpostava Laško in Thermana Laško.
Foto: Boris Vrabec