Mestna ulica 2
3270 Laško
Cilji Mednarodnega leta sadja in zelenjave 2021 so:
Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano (sadje in zelenjava spadajo med hitro pokvarljivo blago in zato so pomembni primeren transport, skladiščenje in njihovo shranjevanje tako v trgovini kot v gospodinjstvu). Hkrati želijo spodbuditi večjo odločnost v smeri promocije pravičnejšega, bolj trajnostnega in bolj učinkovitega prehranskega sistema. Po priporočilih FAO in WHO (Svetovne organizacije za zdravje) predstavljajo sadje in zelenjava temeljni del zdrave prehrane, zato priporočilo da naj bi odrasla oseba pojedla vsaj 400 gramov sadja in zelenjave dnevno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, kot tudi za preprečevanje pomanjkanja mikrohranil.
Leto 2021 bo zato v znamenju številnih promocijskih aktivnosti in ozaveščanja potrošnikov o pomenu uživanja sadja in zelenjave v vsakodnevni prehrani, prehranski varnosti in prehranski samooskrbi ter doseganju ciljev trajnostnega razvoja iz Agende za trajnostni razvoj do leta 2030.
Ali ste vedeli,: