OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

Proslava ob dnevu državnosti

    Natisnite:
    Natisni
Velikost pisave:
Letošnja proslava ob dnevu državnosti je bila v četrtek, 22. junija, v Kulturnem centru Laško. Pripravili so jo učenci Osnovne šole Primoža Trubarja Laško in jo v duhu letošnjega jubilejnega leta posvetili praznovanju 790-letnice trških in 90-letnice mestnih pravic.

Skozi zgodovino so vse prisotne najprej udarno popeljali učenci Osnovne šole Primoža Trubarja Laško, ki so s palicami udarjali po plastičnih sodih in tako uprizorili zelo zanimive ritme. Naprej je bil prikazan modni razvoj Laških mažoretk.
dan drzavnosti17 SLIKA5
Foto: Foto Fleš

Letošnji slavnostni govornik je bil domačin Rok Matek, ki je končal študij dramske igre in umetniške besede na AGRFT Ljubljana. Že v času svojega študija je sodeloval v različnih predstavah in že v času študija prejel študentsko Severjevo nagrado. Po študiju je delal kot svobodni umetnik v raznih gledaliških projektih, od sezone 2009/2010 pa je član Gledališča Koper, kjer je že odigral več vidnejših vlog. V letu 2016 je prejel nagrado tantadruj za igralsko stvaritev za vlogo Marije (Gašper Tič Trio, Gledališče Koper). V svojem govoru je najprej spregovoril o Laškem, ki ga je poimenoval »biser med čudovitimi hribi in vodnimi sotočji«. Naprej pa je nagovoril nagrajence občinskih priznanj "Zlate učence". Povedal je, da naj ne pozabijo na igro na igrišču z žogo, na svoje prijatelje in sošolce in ne pustijo, da jim telefoni in televizija odnesejo nasmeh in predvsem razmišljanja ter da bodo tako znali ustvarjati ne le zase, ampak tudi za druge. Opozoril je, da v toku življenja ne smejo pozabiti na ljubezen, na ljudi, ki jih imajo radi - svojo družino in pa na kraj, kjer so odrasli in od koder so prišli.

Zgodovina se je nadaljevala s spominom na Sokolski dom, zdaj Kulturni center Laško in predstave, ki so se včasih odvijala v njem.
 
Nadalje je župan Franc Zdolšek izbranim učencem v šolskem letu 2016/2017, ki so v drugi in tretji triadi dosegli odličen uspeh oziroma so razrede končali s povprečjem zaključnih ocen 4,5 ali več in so v zadnji triadi dosegli na tekmovanjih najmanj 12 točk po Točkovniku o šolskih tekmovanjih, ki ga sprejme župan Občine Laško, podelil priznanje "Zlati učenec".
Priznanje je prejelo 29 zlatih učencev občine Laško in sicer: Jon Bezgovšek, Anita Blatnik, Ivana Čačič, Tjaša Gračner, Barbara Grešak, Kaja Gričar, Andreja Guček, Nik Hrastnik, Anja Jazbinšek, Katarina Knez, Urša Kodrin, Marija Terezija Kolman, Gaja Kolšek, Gaja Lapornik, Neja Lapornik, Nik Matek, Zarja Nemec, Katja Pajk, Tilen Pasarič, Matjaž Pinter, Jakob Pirš, Tina Seme, Gašper Škorja, Petra Špan, Alja Špec, Iza Verbovšek, Karolina Vidic, Tina Vorina in Eva Vujasinović.

Ob svečani priložnosti so bili podeljeni še trije kristalni grbi Občine Laško, ki jih župan podeli zlatim in diamantnim maturantom, posamezniku ali skupini ljudi, ki so v koledarskem letu dosegli enkratni večji dosežek ali uspeh na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem, športnem, razvojnem, humanitarnem, izobraževalnem ali drugem področju hkrati pa ima njihov dosežek ali uspeh pomen za ugled in prepoznavnost Občine Laško na področju Republike Slovenije ali v tujini. Kristalne grbe so prejeli:
  • Nik Matek za izredne uspehe na strelskih tekmovanjih,
  • Košarkarska ekipa fantov OŠ Primoža Trubarja Laško za osvojeno 1. mesto na Košarkarskem Superšolarju,
  • Mladinski pevski zbor Trubadurji za osvojeno zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju VALLIS AUREA CANTAT v Slavonski Požegi.
 
Proslava se je zaključila s petjem in plesom, župan Franc Zdolšek pa je vse dobitnike priznanj ter njihove najbližje povabil na pogostitev v Thermano Laško, kjer so večer zaključili ob lahkotnem pogovoru.

Župan Občinski svet Občinska uprava Za občane
Nahajate se: Domov Dogodki Proslava ob dnevu državnosti