OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

Dan za spremembe – povezujemo Laško, naše mesto

  Natisnite:
  Natisni
Velikost pisave:
7. aprila bo potekal že 9. Dan za spremembe. Velika vseslovenska prostovoljska akcija v organizaciji Slovenske filantropije ponovno povezuje številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom povezovanja skupnosti.
Slovenska filantropija kot glavni organizator Dneva za spremembe je v preteklosti akcije že obarvala medgeneracijsko, spreminjali so zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov so pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje, solidarnost ter sodelovanje.

S sloganom akcije "Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI!" Slovenska filantropija že vsa leta nagovarja posameznika. V soboto se lahko pridruži vsak in se preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Na spletni povezavi http://www.filantropija.org/akcije-dan-za-spremembe preverite, kje potekajo akcije, kaj se bo dogajalo, kdo vse sodeluje in poiščite kontakte organizatorjev.

Prostovoljske akcije, katerih rdeča nit je povezovanje skupnosti, bodo v soboto, 7. aprila potekale v 75 krajih, med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki, sodelovala bodo tudi podjetja. Prijavljenih je 133 akcij, v okviru nekaterih se je povezalo tudi več kot 32 organizacij. Po vsej državi bo na ta dan aktivnih več kot 500 organizacij in več kot 11500 prostovoljcev.

Prijavljenih je 38 čistilnih akcij, 32 akcij urejanja javnih prostorov, 15 zbiralnih akcij, 61 akcij druženja (predvsem medgeneracijskega sodelovanja), 10 medsosedskih akcij,  18 prireditev in 26 drugih akcij.
 
V soboto, 7. aprila 2018, povezujemo tudi Laško, naše mesto!
 dan za spremembe
Turistično društvo Laško, Thermana Laško, Hiša generacij Laško, Hortikulturno društvo Laško, Kulturno društvo Anton Tanc, LAK, ŠMOCL, Vrtec Laško, OŠ Primoža Trubarja Laško, Nogometni klub Laško, Košarkarski klub Laško, Likovno društvo Laško, Policijska postaja Laško, PGD Laško, STIK Laško, Občina Laško, Komunala Laško, Društvo kmečkih žena, Društvo Vesele nogice Laško in druga društva občine Laško združujejo moči in vas v soboto, 7. aprila 2018, vabijo v Laško:
 
 • na 3. olepševalno akcijo laških društev Laško, moje mesto, ki bo potekala od 9. do 12. ure
Zbirališče: VRT SAVINJE.

Turistično društvo Laško skupaj z ostalimi zainteresiranimi društvi in institucijami tudi v letošnjem letu nadaljuje s povezovanjem društev "Laško, naše mesto" in nadgradnjo uspešne olepševalne akcije, ki je bila prvič izvedena leta 2016.

Akcijo društva organizirajo v sodelovanju z Komunalo Laško, Thermano, Občino Laško in STIK-om. Zberemo se na vrtu Savinje ob 9. uri. Očistili bomo širše območje mesta Laško (brežine reke Savinje, Zdraviliški park, Zdraviliško pot, staro mestno jedro, okolico gradu Tabor, ...), zasadili kakšno gredico ter poskrbeli za drevesa, ki so že zasajena. Po koncu akcije bomo na vrtu Savinje organizirali skupno druženje sodelujočih ter poskrbeli za malico in pijačo za vsakega udeleženca olepševalne akcije. Tako se bomo med sabo bolje spoznali ter spletli vezi za nadaljnje delovanje. Lani je sodelovalo okoli 100 udeležencev. Za določeno število udeležencev bo Komunala Laško tudi zagotovila zaščitno opremo, predlagamo pa, da udeleženci kljub temu s seboj prinesejo zaščitne rokavice in delovno orodje (grablje, motiko, ...). Za vreče za smeti je poskrbljeno, kot tudi za odvoz pobranega materiala.

Zaželena je prijava udeležencev na mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. do srede, 4. aprila, da se bo lahko zagotovilo ustrezno število obrokov. Za več informacij se lahko obrnete na predsednika Turističnega društva Laško Boštjana Vrščaja – GSM: 070 431 980.
 
 • na osrednji dogodek ob Dnevu za spremembe, ki bo potekal od 10. do 14. ure na parkirišču za Kulturnim centrom Laško
 
Sodelovali bodo:
 • Thermana Laško: obisk obeh maskot Vodomčka in Vodomke, poslikava obraza, ustvarjalne delavnice, zabavne igre za otroke (podiranje kegljev, sestavljanke, metanje obročev, balinanje, limbo, ...), sprehod po energetskih točkah;
 • Hiša generacij: ustvarjanje, pozivanje k prostovoljstvu;
 • Hortikulturno društvo: "Zelemenjava";
 • Kulturno društvo Anton Tanc: prikaz velikonočnih običajev;
 • LAK: kolo sreče, informacije dijaške sekcije;
 • Vrtec Laško: zanimive delavnice;
 • NK Laško: turnir v malem nogometu;
 • KK Laško: igre trojk;
 • Likovno društvo Laško: likovno ustvarjanje;
 • Policijska postaja Laško: predstavitev dela policije, obisk vodnika s službenim psom;
 • PGD Laško: predstavitev gasilskega vozila;
 • Društvo kmečkih žena: barvanje pisank, pokušina domačega kruha, kvačkani izdelki;
 • Društvo Vesele nogice: družabne igre in pozivanje k prostovoljstvu.

Prireditev »Povezujemo Laško, naše mesto« podpira Občina Laško. Za multimedijsko podporo bo poskrbel ŠMOCL Laško.
Župan Občinski svet Občinska uprava Za občane