OBČINA LAŠKO
Mestna ulica 2,
3270 Laško
t: +386 3 733 8700
f: +386 3 733 8740
e: obcina@lasko.si

Predstavitev TEK-a

    Natisnite:
    Natisni
Velikost pisave:
V Otročjem kinu je bila v torek, 11. decembra, predstavitev oz. demonstracija TEK-a.
TEK je okrajšava za Trajnostni energetski krog, inovacija s katero se poveže več že uveljavljenih in s strani Ekosklada podprtih rešitev za zmanjšanje stroškov energije v gospodinjstvih ali podjetjih, gospodarskih poslopjih ipd.
Kot je povedal Andrej Pečjak, direktor Inštituta Metron, ki se ukvarja z električnimi avtomobili, predelavo avtomobilov, polnilnimi pstajami, izdelavo električnih baterij, ... je bistvo TEK-a vključitev električnih vozil in njihovih baterij v lokalno električno omrežje stavbe. V času, ko ne potrebujemo avtomobilov, se lahko avtomobilske baterije uporabijo kot zalogovniki in lahko služijo za poravnavo konic v električnem omrežju ali pa izboljšajo učinkovitost pridobivanja elektrike iz sončnih celic.
S shranjevalniki energije lahko anmreč odpravimo nihanja povezana z obnovljivimi viri. Tak sistem pa bi lahko v poletnem času zadostil vsem energetskim potrebam nizkoenergijske stavbe.
Na demonstraciji je bilo prikazan koncept trajnostnega energetskega kroga in način kako ta združuje že obstoječe tehnologije za doseganje pametnejšega upravljanja z energijo.
Sledil je tudi prikaz kako to uporabiti v praksi, v že obstoječih objektih.
Inštitut Metron v sodelovanju z Razvojno agencijo Savinjske regije (RASR), ki je dogodek organizirala, vabi k pristopu k pilotnemu projektu v prihodnjem letu.
TEK 1
TEK 3
TEK 2
TEK 4

TEK

Župan Občinski svet Občinska uprava Za občane