Praznovanje sv. Barbare v Sedražu

Rudarska tradicija je v laški občini zelo močno zakoreninjena, saj je stara dvesto in več let.Letos mineva že 17 let od takrat, ko je Društvo upokojencev Sedraž s podporo in v sodelovanju z Etno odborom Jureta Krašovca pri ZKD »MOŽNAR« občine Laško obudilo navado in hkrati priklicalo spomin na trde pa vendar tudi lepe čase, ki so bili prisotni med tamkajšnjimi rudarji. Namreč, 4. decembra, na god sv. Barbare, ki je njihova zavetnica, so bili rudarji - »knapi« dela prosti. Edina obveza, ki so jo morali tega dne izpolniti je bila, da so šli k sveti maši, in to zato, da se Barbari priporočijo za svojo srečo pri opravljanju zahtevnega in predvsem nevarnega poklica globoko pod zemljo. Kdor ni to nalogo opravil, je dobil »plavega na šihtu«, torej neupravičen izostanek. Zato si je česa takšnega upal privoščiti le malokateri.
 
V četrtek, 4. decembra ob 16. uri, pri gasilskem domu v Sedražu, se bodo zbrali upokojeni in aktivni rudarji v uniformah ter od tam v spremstvu praporov in godbe na pihala Rudnika Hrastnik odšli do farne cerkve, kjer bo priložnostna sveta maša, ki jo bodo darovali v Laškem in med našimi rudarji priljubljeni, 93 - letni škof dr. Jožef SMEJ iz mariborske nadškofije, železomašnik, ki je tudi pesnik, pisatelj, prevajalec in cerkveni zgodovinar, z njim pa še laški dekan in nadžupnik Rok METLIČAR ter domači župnik Stanko DOMANJKO. V cerkvi bodo rudarji postavili častno stražo in sv. Barbari v čast pobirali darove. Po maši bo v cerkvi še krajši koncert Moškega pevskega zbora Sedraž, ki ga vodi Dominik JAKŠIČ, nato pa se bodo rudarji zbrali v telovadnici tamkajšnje šole, kjer se bo druženje nadaljevalo ob igranju godbe in »knapovski malici«.Tudi v preteklosti je bilo tako, da so se po maši lahko poveselili, oziroma imeli celo veselico.

V programu bodo udeležence nagovorili predsednik Društva upokojencev Sedraž, Branimir PAVČNIK in organizacijski vodja Drago PODREBERŠEK, laški župan, Franc ZDOLŠEK, predsednik Zveze kulturnih društev »MOŽNAR« in morda še kateri od drugih gostov.

Vabljeni!
srecanjerudarjevsedraz

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.