Podpora svetovnemu dnevu čebel

Republika Slovenije bo na pobudo čebelarske zveze Slovenije organizaciji Združenih narodov predlagala, da 20. maj razglasi za SVETOVNI DAN ČEBEL. 20. maj je dan, ko se je rodil Anton Janša (1734-1773), ki je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden takratnih najboljših poznavalcev čebel. Bil je prvi učitelj modernega čebelarstva na svetu, saj ga je že cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja čebelarstva na novi čebelarski šoli na Dunaju. Njegovo delo in življenje je opisano v mnogih čebelarskih knjigah, med drugim tudi v knjigi Svetovna zgodovina čebelarjenja, ki je bila izdana v letu 1999.
 
VABILO.

V želji povezovanja, predstavitve pomena in podpori razglasitve Svetovnega dne čebel, se je v četrtek, 3. decembra 2015, na zgornji vrt Savinje v Laškem zbralo kar nekaj podpornikov.

Čebelarska zveza Slovenije je pričela  z akcijo, poimenovano Svetovni dan čebel združuje in povezuje svet, v sklopu katere so in bodo obiskali vsa čebelarska društva v Sloveniji in o pobudi informirali prisotne. Naš kraj je bil eden prvih, ki so ga predstavniki zveze obiskali. Cilji akcije so jasni, pojasnjuje Boštjan Noč, predsednik ČZS: »Da se javnost zaveda pomena čebel, da vsi vemo, kako pomembne so čebele, in da je vsaka tretja žlica svetovne hrane plod opraševanja čebel. Se pravi, da moramo saditi medovite rastline, škropiti moramo takrat, ko so čebele v panju, da ne delamo škode … Skratka, brez čebel ni življenja, brez čebel ni hrane.«

Po besedah Noča so čebelarji po svetu že podprli pobudo, med drugim jo je podprla tudi največja svetovna čebelarska organizacija Apimondia. Seveda akcijo podpirajo tudi v Čebelarskem društvu Laško. »Mislim, da je to korak v pravo smer. Ta akcija bo odmevna, pravzaprav je že po celem svetu, pri nas pa se tudi odvija v pravo smer. Podpora je presenetljivo velika. Veseli smo, da se ljudje zavedajo pomena čebel, da se zavedajo, da je to koristna in pozitivna stvar. Mislim, da ni človeka, ki bi tej zadevi nasprotoval,« pravi Franc Šolar, predsednik Čebelarskega društva Laško.

Podporo svetovnemu dnevu čebel še vedno lahko podate tudi tako, da kontaktirate laške čebelarje, ki vam bodo z veseljem pojasnili in predstavili akcijo ter si hkrati zapisali vaše ime v znak podpore.cebelarji 01cebelarji 02
logo-svetovni-dan-cebel1

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.