5. Borza lokalnih živil v občini Laško

5. februarja 2023 je v Kongresnem centru Thermana Laško potekala 5. Borza lokalnih živil v občini Laško. Glavnina dogodka je bila tudi letos namenjena predstavitvi lokalne prehranske ponudbe, medsebojnemu spoznavanju ponudnikov lokalno pridelane/predelane hrane in gostincev ter javnih zavodov (šol, vrtcev, domov za starejše in bolnišnic na območju LAS Raznolikost podeželja, občine Radeče in širše) oz. nadgrajevanju in krepitvi njihovih dosedanjih sodelovanj. Kot je v uvodnem pozdravu udeležencem dogodka poudaril župan Občine Laško Marko Šantej predstavlja borza lokalnih živil dobro prakso lokalnega povezovanja  in sodelovanja ter odpira raznotere možnosti krepitve lokalnega razvoja in blaginje.

 

Strokovni del srečanja je bil posvečen pregledu ukrepov zmanjšanja izgub in zavržkov hrane v lokalnem okolju. Strategija za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki jo je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poimenovalo »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«, izpostavlja, da izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno pridelavo, predelavo in pripravo. V Sloveniji smo v letu 2022 zavrgli povprečno 72 kg hrane na prebivalca. Vsled zaskrbljujočega stanja v državi in v lokalnem okolju ter v želji, da v skladu s smernicami Akcijskega načrta za izvajanje strategije »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet« s skupnimi močmi pripomoremo k izboljšanju razmer, krepitvi samooskrbe s hrano ter zmanjšanju njenih izgub in zavržkov v lokalnem okolju, smo organizatorji srečanja k predstavitvam raznovrstnih ukrepov in dobrih praks povabili pet gostov.

 

Petra Čad iz Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace je predstavila učinkovite ukrepe in metode za reševanje problematike odpadne hrane v hotelirstvu in gostinstvu. V ponazoritev, kako netrajnostna je globalna prehranska veriga, je navedla več rezultatov raziskav, med drugim tudi podatke Svetovne turistične organizacije, ki pričajo, da vsaka tretja tona hrane konča kot odpadna hrana. O pozitivnih okoljskih in socialnih, predvsem pa finančnih vidikih čim večjega vključevanja lokalne hrane v vrtce in šole je spregovoril prof. dr. Marko Debeljak z Inštituta Jožefa Stefana Ljubljana. Predstavil je analizo stanja na tem področju v občini Laško, pri kateri je sodelovala tudi mag. Tanja Dergan, ter predstavil možne ukrepe za povečanje odkupa lokalne hrane v javnih zavodih. Tina Hribar, vodja projekta Hrana ni za tjavendan, ki se že 10. leto izvaja v okviru Eko šol, je predstavila raznovrstne in zelo učinkovite načine zmanjšanja zavržene hrane v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji. Breda Jenček iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje (nedavno preimenovane v Strokovni izobraževalni center Alme M. Karlin) je predstavila rezultate mednarodnega projekta Zero Waste Catering Lab in povabila udeležence borze k aktivnemu sodelovanju na e-portalu projekta. Polona Bastič iz OŠ Vojnik pa je predstavila priložnosti in dobrobiti sodelovanja z lokalnimi ponudniki hrane tudi v času šolskih počitnic. Rezultat takšnega odličnega sodelovanja OŠ Vojnik z Eko kmetijo Očko je Vojčica, zelenjavno-začimbni shranek, ki so ga pripravili v šolski kuhinji in ga uporabljajo tekom leta. Obširnejši povzetki prezentacij so objavljeni na Medijskem središču www.lasko.info in na www.lasko.si.

Dogodek je odlično in navdihujoče moderirala Nina Pader Topole. Po zaključenem uradnem delu borze so se aktivnosti medsebojnega mreženja nadaljevale. Thermana Laško je na pogostitvenih mizicah pripravila dobrote iz lokalnih sestavin, ki so vse udeležence srečanja navdušile tako po okusu kot po izgledu.

Organizatorji srečanja so bili: Občina Laško, Stik Laško, Kmetijsko-gozdarski zavod Celje – izpostava Laško in Thermana Laško.  

IMG 20240205 113419

IMG 20240205 113854 20240205 112613

20240205 102131

20240205 095044

20240205 095019

20240205 093654

20240205 094257

20240205 093400

20240205 093247

20240205 093142

20240205 093739

20240205 093211

20240205 093044

20240205 092804

20240205 093010

20240205 092544

Marina Bezgovšek, STIK Laško


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.02.2024
je izšla 100. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPATIVNI PRORAČUN

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.