Page 14 - LaskiBilten_st85_NR
P. 14

PODEŽELJE

                                        PRIDELAVA                   merilniki za spremljanje vlažnosti že med samim postopkom

                                        KRME                        baliranja, katerega predhodno vgradimo v balirko.
                                                                      Pri kontroli temperature v balah je dobro poznati okvirne
                                                                    mejne vrednosti temperatur, ki nam dajejo informacijo, kako
                                                                    postopati pri skladiščenju mrve. V tuji literaturi so objavljeni
                                        Skladiščenje mrve in
                                        slame                       različni podatki in mejne vrednosti ter ukrepi, ki se jih priporo-
                                                                    ča izvajati pri doseženih mejnih temperaturah. Zato v tem pri-
                                          Sušenje mrve na tleh je   spevku citiramo enega od virov. Pregrevanje ne dovolj posušene
       velikokrat oteženo, saj nam pogosto nestanovitno vreme v času   mrve negativno vpliva tudi na samo kvaliteto oz. neoporečnost
       košnje ne omogoča, da bi mrvo zadosti posušili in s tem zago-  krme. Tako se z višanjem temperature izgubljajo za prirejo po-
       tovili ustrezno skladiščenje le-te. Tudi pri žetvi žit nas velikok-  membne beljakovine, kar je razvidno iz preglednice. Zato mo-
       rat ovirajo ali presenetijo nevihte, ki po žetvi zmočijo sicer prej   ramo poskrbeti, da je mrva ustrezno posušena. V praksi to po-
       suho slamo. Tako lahko vsebuje prehitro pospravljena (na videz
       suha) mrva ali slama (še posebej, če je zapleveljena) višji od-  meni, da pri baliranju mrve opravimo eno obračanje več kot
       stotek vlage kot je priporočena za dolgotrajnejše skladiščenje. S   običajno pri spravilu na senik. Prav tako je obvezno obračanje
       tem, ko mrve ali slame ne posušimo v zadostni meri, ustvarimo   redi slame po žetvi (pred pobiranjem), če vsebuje preveliko zeli,
       idealne pogoje za nadaljnje delovanje določenih vrst mikroor-  saj zaradi večje količine plevela (več vlage) lahko privede do sa-
       ganizmov, ki pri presnovi snovi, ki jih potrebujejo za svoje živ-  movžiga le te.
       ljenje sproščajo veliko toplote. In prav omenjeno lahko končno
       privede do samovžiga in posledično do izbruha požara na kme-  Temperatura   Izguba beljakovin
       tiji. Pomemben dejavnik neenakomerno posušene mrve pa je      (°C)          (%)              Ukrepi in dejanja
       lahko tudi botanična sestava travne ruše, saj se listi sušijo hitreje
       kot stebla (kot npr. ščavje, črna detelja, lucerna ipd.), zato je v   37,8 – 48,9  0         Ni potrebnega ukrepa.
       mrvi prisotne več vlage.                                                                     Vsakodnevno spremljanje
         Pri  skladiščenju  mrve  in slame  je  zaželeno, da  ima  le  ta   48,9 – 54,4  10 do 30   temperature.
       pod 13 % vlage. Tako preprečimo razvoj bioloških aktivnosti                                  Razmisliti o zmanjšanju kupa
       in posledično možnost za samovžig. Pri vsebnosti vlage med                                   oz. rahljanju natlačenega ma-
       13 in 20 % se običajno ne razvijajo tako visoke temperature, ki   60        10 do 50         teriala, da se vzpostavi hlaje-
       bi povzročile samovžig skladiščenega materiala. V literaturi je                              nje le-tega.
       navedeno, da je za razvoj pogojev, ki povzročijo samovžig pot-                               Nevarno, pojav kemičnih
       rebnih 20 % ali več vlage. Pri suhi krmi ali slami, ki ima sicer   65,6 – 71,1  30 do 80     reakcij. Klic gasilcev. Mrve
       pod 20 % vlage, pa moramo biti pozorni na možne predele, kjer                                ne razgrinjajte do prihoda
       navidezno suh material vsebuje preveč vlage. Takšna območja                                  gasilcev
       so nevarna in jih je potrebno odkriti ter odstraniti, saj lahko v                            Smrdeči vonj in vroča obmo-
       nasprotnem primeru ti predeli predstavljajo potencialno nevar-  71,1 – 82,2  90 do 100       čja, vžig plinov ob prisotnosti
       nost za samovžig.                                                                            zraka.
         Po spravilu mrve se prične njena temperatura rahlo dvigo-   100                            Ni možnosti za ukrepanje.
       vati, kar je odvisno od vsebnosti vlage. Tako je po spravilu pri-
       poročljivo v skladiščenih balah še 6 tednov nadzorovati vlago
       in temperaturo vsaj 2-krat na dan. To je tudi kritično obdobje   Preglednica: Vpliv temperature na kvaliteto mrve in izvedbeni ukrepi (prirejeno po
       za nastanek samovžiga. Enako velja tudi za nadzor skladiščene   Fransen in Zaugg).
       mrve ali slame v razsutem stanju (na seniku).
         Meritve  opravimo  na več  mestih  posamezne  bale  ali kupa   Velikokrat smo zaradi prekratkega časovnega intervala suše-

                                                                    nja v dilemi glede ustreznosti mrve za skladiščenje. V takšnih
                                                                    situacijah se raje odločimo za pripravo silažnih bal ali pa če ima-
                                                                    mo urejen dosuševalni sistem, le to ustrezno dosušimo. Ravno
                                                                    tako velja tudi za že balirano mrvo, v kateri ugotovimo, da tem-
                                                                    peratura narašča. Kadar želimo pregreto balirano mrvo odpreti,
                                                                    moramo biti pazljivi, saj ob dovodu zraka, ta lahko eksplozivno
                                                                    zagori. Enako velja tudi pri premetavanju pregretega kupa, saj
                                                                    to lahko prav tako pospeši samovžig. Če imamo možnost, ri-
                                                                    zične bale odmaknemo na prosto, kjer ni možnosti za nastanek
                                                                    škode zaradi morebitnega samovžiga in te pogosteje spremlja-
                                                                    mo. Pri tem nam nikoli ne sme biti žal časa za preventivne uk-

       in še posebej na sredini. Temperaturo in vlago lahko danes v   repe (in tudi denarja za nakup pripomočkov), s katerimi lahko
       balirani mrvi oz. slami kontroliramo zelo enostavno z merilci   preprečimo nastanek ogromne škode.
       različnih proizvajalcev, medtem ko mrvo ali slamo v razsutem
       stanju kontroliramo s temperaturno sondo. Glavno pri obeh na-                                    Rok Samec, mag. kmet.,
       pravah je dovolj dolgo merilno tipalo s katerim lahko dosežemo               Svetovalec specialist II (za področje živinoreje),
       sredino bale ali sredino kupa na seniku. Na trgu obstajajo tudi                                       KGZS – Zavod CE


       14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19