Page 20 - Laski_Bilten_st70_NR
P. 20

STIK

       darstva, izobraževanja in turizma ter   invazivnih tujerodnih rastlin in mož-    nji razvoj zelenih turističnih produktov v
       podali svoja videnja rešitev s ciljem, da   nosti za preprečitev njihovega nadaljnje-  destinaciji Laško, sotočje dobrega.
       bo več javnih in kmetijskih površin za-  ga širjenja. Franc Šolar, predsednik ČD    Predstavljene vsebine na dogodku so
       sajenih z medovitimi rastlinami in da se   Laško, je poudaril nujnost zagotavljanja   pokazale, da operacija prispeva k več-
       znatno zmanjša (če že ne ukine) upora-  pogojev za pestro združbo opraševalcev   ji prepoznavnosti območja kot trajno-
       ba tistih kemičnih sredstev, ki škodujejo   vzlic vedno večjemu povpraševanju po   stno naravnane in zelene destinacije, s
       opraševalcem. Organizator okrogle mize   hrani, pri čemer je temeljnega pomena   tem pa tudi k njeni večji konkurenčnos-
       je bila Šola za hortikulturo in vizualne   osveščanje širše javnosti in izobraževa-  ti. Hkrati pa je bilo izpostavljeno tudi,
                                               nje mladih.  Mitja Zupančič, svetovalec
       umetnosti Celje, dogodek je moderirala   specialist za področje ekološkega kme-  da moramo k temu prispevati vsi, vsak
       Mojca Knez Jovan.                       tovanja,  je  tematiko  dodatno osvetlil  s   po svojih najboljših močeh in v tesnem
         Mag. Andrej Flis, vodja operacije »Va-  predstavitvijo pozitivnega odnosa eko-  medsektorskem sodelovanju.
       rujmo in izboljšajmo pogoje za ohranitev   loškega kmetijstva do biodiverzitete in   Vsi, ki se dogodka niste uspeli udeleži-
       pestre združbe opraševalcev«, je  na  za-  do zagotavljanja nepretrganega in tran-  ti in vas opisana tematika zanima, si lah-
       četku kratko predstavil glavne poudarke   sparentnega nadzora nad pridelavo in   ko posnetek dogodka ogledate na spletni
       in temeljne cilje operacije. V nadaljeva-  predelavo pridelkov  oz. živil  »od  njive   strani Šole za hortikulturo in vizualne
       nju so tri predavateljice iz Šole za horti-  do krožnika«. Aleksander Ratajc, vodja   umetnosti: http://www.hvu.si/izobraze-
       kulturo in vizualne umetnosti Celje: Anja   celjske enote Zavoda za gozdove Sloveni-  valni-center/projekti.
       Žužej Gobec, Bogdana Kapitler in An-    je, je predstavil medsebojno soodvisnost    Partnerji v projektu: Občina Laško,
       dreja Gerčer, predstavile prednosti bio-  gozda in pestre združbe opraševalcev.   Šola za hortikulturo in vizualne umetno-
       tičnega varstva rastlin, zakonodajo in uk-  Marina Bezgovšek iz STIK-a Laško pa je   sti Celje, Čebelarsko društvo Laško, STIK
       repe, ki prispevajo k izboljšanju biotske   izpostavila pomen vsebin operacije »Va-  Laško in Thermana Laško.
       pestrosti in k ohranjanju pestre združbe   rujmo in izboljšajmo pogoje za ohranitev
       opraševalcev ter problematiko širjenja   pestre združbe opraševalcev« za nadalj-                      Marina Bezgovšek





       #MYLAŠKO                                                                         je povedala, kaj so si zastavili, kaj dosegli
                                                                                        in kaj se načrtuje v prihodnje.
         »Laško je prepoznavna, povezana,                                                  Veliko  je  bilo  govora  o  zgodbah,  kar
       dostopna zdraviliška destinacija, ki na te-                                      je v svojem govoru poudaril tudi župan
       meljih tradicije in s spoštovanjem lokal-                                        Franc Zdolšek.
       nega na trajnosten način nudi vrhunsko                                              Dobre zgodbe so tiste, s katerimi se
       ponudbo za zdravje in dobro počutje so-                                          Laško kot destinacija odličnosti ter ze-
       dobnega turista«, je povedala Janja Uran-                                        lena destinacija prav dobro predstavlja v
       kar Berčon, direktorica Centra za šport,                                         Evropi in širše. Zanje so dobili kar nekaj
       turizem, informiranje in kulturo Laško.                                          nagrad. Zanimiva je tudi ena izmed idej,
         STIK je v januarju namreč organiziral                                          ki so jo kot zgodbo ponudili na trg. Gre
       dogodek z imenom #mylaško, preko ka-                                             za posebno doživetje, v sklopu katerega
       terega so k sodelovanju povabili vse večje                                       si lahko večje skupine iz področja turiz-
       in manjše lokalne turistične ponudnike.                                          ma, gospodarstva in kulture zase in dru-
       Namen dogodka je bila predvsem inte-                                             ge pričarajo svojevrsten praznik cvetja in
       rakcija in spoznavanje med različnimi                                            piva.
       ponudniki, ustvarjanje stikov ter tkanje                                            Poleg turistične strategije pa se je STIK
       medsebojnih prijateljstev in povezav. Ja-                                        predstavil tudi z novo podobo tako de-
       nja Urankar Berčon je na samem dogod-                                            stinacijske znamke, ki jo je na svež in in-
       ku predstavila turistično strategijo, kjer                                       teraktiven način oblikovala Urša Žibret,






























       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25