Page 12 - LaskiBilten_st80_NR
P. 12

PODEŽELJE


        Kdaj?               Naslov predavanja                      Predavatelj                             Kaj?
        Ponedeljek, 19.     GOSPODARJENJE NA KMETIJAH              Anka Luskar,                            predavanje
        oktober 2020 ob 10.00  (davčna zakonodaja)                 (KGZ Celje)
        Četrtek, 22. oktober   SADJARSTVO                          Tadeja Vodovnik Plevnik, univ. dipl. inž. kmet.   predavanje + ocenje-
        2020 ob 10.00                                              (KGZ Maribor)                           vanje jabolčnika/soka
        Ponedeljek,         TRŽENJE: RAZVOJ DOPOLNILIH DEJAV-      Jožica Krašovec, dipl. inž. kmet        predavanje + predsta-
        26. oktober 2020    NOSTI NA KMETIJAH                      (KGZ Celje)                             vitev primera dobre
        ob 10.00                                                   Erika Smolak, Ekološka kmetija Dvornik  prakse
        Sreda, 28. oktober   TRŽENJE: PRODAJA PRIDELKOV IN IZ-     Blaž Kukovič,                           predavanje + delav-
        2020 ob 10.00       DELKOV S KMETIJ S POMOČJO SPLETA       dipl. inž. ITK, org. poslovanja v gostinstvu in   nica
                                                                   turizmu
        Ponedeljek, 2. novem-  VARSTVO RASTLIN                      mag. Iris Škerbot,                     predavanje
        ber 2020 ob 10.00                                          (KGZ Celje)
        Sreda, 4. november   GOSPODARNA REJA GOVEDI NA             dr. Andrej Toplak                       predavanje
        2020 ob 10.00       TRAVNATEM OBMOČJU                      (KGZ Ptuj)
                            PREUSMERITEV IN POGOJI ZA PREU-        Mitja Zupančič, univ. dipl. inž. zoot.  predavanje
                            SMERITEV V EKOLOŠKO KMETOVANJE         (KGZ Celje)
        Sreda, 11. november   KMEĆKA REJA PRAŠIČEV                 mag. Marjeta Ženko                      predavanje
        2020 ob 10.00                                              (KGZ Celje)

         Vljudno vabljeni!

                                                                                                       Vaše kmetijske svetovalke



       DOBROTE SLOVENSKIH                         Matjaž Pikl je poleg poklicnega dela   Darja Šolar je prejemnica zlatega
                                               vpet v različne vloge, tudi v vlogo ene-  priznanja za Emine medenjake
       KMETIJ                                  ga od podžupanov naše občine. Njegovo
                                               kmetovanje je povezano s travniškimi sa-
                                               dovnjaki in z žganjekuho. Mnogi, žal, več
       Priznanja izdelkom so priznanja         ne vidijo smisla v vzdrževanju travniških
       ljudem                                  sadovnjakov in pobiranju sadja, a Matjaž
                                               dokazuje, da je prav to sadje mogoče pre-
         Med najvišje nagrajenimi izdelki le-  delati v vrhunske izdelke. Želi si, da bi na
       tošnjega državnega ocenjevanja Dobrote   našem območju širili travniške sadov-
       slovenskih kmetij so tudi izdelki z naših   njake in z izdelki dopolnjevali ponudbo
       kmetij. Emini medenjaki, žganje z vo-   v okviru Kolektivne blagovne znamke
       njem cvetja šmohorskih lip, čajni meša-  Okusiti Laško ter čim več ljudi prepričali,
       nici Valetuda, čaj za uživače in Laščan so   da je le lokalno pridelana hrana, čeprav
       izdelki z zgodbami. Različne so in zani-  morda malo dražja, tista, ki je varna in
       mive. A ne le zgodbe izdelkov, zanimive   zdrava.
       so tudi zgodbe ljudi, ki jih pripravljajo.   Božo Herek poznamo kot novinarko,
       Vsi trije letošnji nagrajenci – Darja Šo-  urednico in publicistko. Že iz okenskih   Šolarjevi medenjaki so izdelani ročno,
       lar, Matjaž Pikl in Boža Herek, namreč   polic  njenih delovnih prostorov je  moč   po več kot sto let stari recepturi in vsebu-
       prihajajo iz drugih poklicev, a so se, na   spoznati, da ima občutek za rastline, saj   jejo skrbno izbrane kakovostne sestavine.
       tak ali drugačen način, lotili tudi kmeto-  so  polne  najrazličnejših sadik in  pota-  Njihova posebnost je v tem, da so nare-
       vanja.                                  knjencev. Boža je gotovo ena tistih ljudi,   jeni brez jajc in maščob, pečeni na čebe-
         Darja Šolar se je, potem ko jo je, kot   za katere pravimo, da imajo roke za ra-  ljem vosku. Posebnost priprave je tudi v
       pravi, čebelji svet popolnoma prevzel,   stline, saj vse, kar da v zemljo, tudi zraste.   tem, da testo pred peko kar dva dni po-
       prekvalificirala iz diplomirane knjigo-  Kmetovanje, povezano s pridelavo zelišč   čiva.
       vodje v čebelarko, apiterapevtko in preiz-  in aronije, je družinski projekt, ki ji po-  Medenjaki nosijo ime Darjine najsta-
       kuševalko medu. »Pred prevzemom kme-    meni sprostitev, ob pomanjkanju časa pa   rejše hčerke Eme, zato jih imenujejo Emi-
                                                                                        ni medenjaki. Imajo certifikat  Domače
       tije sem več kot dvanajst let opravljala   tudi obremenitev in obveznost. »Še bolj   obrti in več najvišjih priznanj z ocenje-
       delo knjigovodje, imela osem urni delav-  kot to pa odvisnost od te vrste dela. Tega   vanja Dobrote slovenskih kmetij. Darjin
       nik, sedela za računalnikom in usklajeva-  si ne gre jemati k srcu,« pravi, saj je take   učitelj čebelarjenja je tast Franci, učite-
       la kupe številk. Če primerjam z delom, ki   vrste odvisnost stalnica ljudi, ki nam je   ljica priprave medenih dobrot pa tašča
       ga opravljam danes, nimam omejenega     delo užitek.                             Tatjana. A Darja je tudi medenjakom že
       delavnika, ne sedim, pri delu ne prevla-   Naši letošnji nagrajenci se ukvarjajo   pridala nekaj svojega in še izpopolnila re-
       dujejo številke. Moje delo šest najlepših   z različnimi kmetijskimi dejavnostmi, a   cept zanje. Letos se je opogumila in svoje
       in najtoplejših mesecev poteka v nara-  imajo nekaj skupnega. To so ljubezen do   medenjake poslala v ocenjevanje. Komi-
       vi. Raznoliko je, dinamično, pestro, ne-  narave, zavedanje o vrednosti doma pri-  sija je potrdila njihovo kakovost. Darjini
       predvidljivo. Pisano mi je na kožo in op-  delane hrane in delavnost. Vrline, ki jih   Emini medenjaki so na strokovnem oce-
       ravljam ga z vsem srcem in dušo,« pove   čas in svet, v katerem živimo, še kako   njevanju prejeli vse možne točke in osvo-
       navdušena mlada čebelarka.              potrebuje.                               jili najvišje zlato priznanje.

       12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17