Page 18 - LaskiBilten_st80_NR
P. 18

STIK

       DO KAM SMO PRIŠLI                                              Chef Iztok Gumzej je z eki-
                                                                    po Hotela Špica v zakladnico
       IN KAM GREMO?                                                jedi s certifikatom kakovosti

                                                                    kolektivne blagovne znam-
         Za nami je zelo uspešno prvo                               ke Okusiti Laško prispeval
       letošnje ocenjevanje za pridobi-                             tri izvirne kulinarične kre-
       tev pravice do uporabe kolektiv-                             acije, ki bodo predvidoma v
       ne  blagovne  znamke  Okusiti  La-                           začetku novembra vključene
       ško, ki smo ga letos lahko izvedli v                         v nov jesensko-zimski degu-
       izjemnih prostorih kongresnega centra                        stacijski meni. To so:
       Thermana Laško. Strokovno komisijo v sestavi                 –  Krača krškopoljca z mede-
       prof. dr. Janeza Bogataja, dr. Tanje Lešnik Štuhec in g. Franca   no bučo, polento in temnim pivom Laško Zlatorog
       Jezerška je zelo pozitivno presenetilo število poslanih prehran-  –  File postrvi z ješprenjem, sezonskimi gomoljnicami in mla-
       skih in rokodelskih izdelkov ter njihova kakovost.             dim sirom
         Pozitivno je bilo ocenjeno kar 87 izdelkov, ki si jih lahko po-  –  Jurkloštrski štruklji s pregreto smetano in jabolčno sekanico
       leg že obstoječe certificirane ponudbe ogledate na https://lasko.  V njihovo pripravo so vključena najkvalitetnejša živila iz
       info/ponudniki/, kjer so navedeni tudi kontakti ponudnikov ter   lokalnega okolja, med njimi številna s certifikatom kakovosti
       prodajna mesta izdelkov.                                     Okusiti Laško. Vse jedi so opremlje-
                                                                    ne z zgodbami laških pokrajin in kul-
                                                                    turne dediščine. Recept za pripravo
                                                                    Jurkloštrskih štrukljev s pregreto
                                                                    smetano in jabolčno sekanico (na
                                                                    fotografiji) si lahko ogledate na FB
                                                                    strani Okusiti Laško. V Hotelu Špi-
                                                                    ca  so jed posvetili 850-letnici prve
                                                                    ustanovitve Kartuzije Jurklošter, ki
                                                                    jo obeležujemo letos.
                                                                      Certifikat kakovosti je prejel tudi
                                                                    sok iz hišnega bezgovega sirupa,
                                                                    ki mu je dodana melisa z Ekološke
                                                                    kmetije Očko.

                                                                      Vsem prejemnikom certifikatov kakovosti se zahvaljujemo
                                                                    za sodelovanje. Z veseljem sporočamo, da je v register za leti
                                                                    2019 in 2020 skupno vpisano:
                                                                    –  1 hiša gastronomije,
                                                                    –  4 ponudniki jedi in pijač postreženih na gostinski način (12
                                                                      jedi in pijač),
                                                                    –  37 ponudnikov prehranskih pridelkov in izdelkov (195 pre-
                                                                      hranskih pridelkov in izdelkov),
         Čestitamo:                                                 –  11 rokodelskih ponudnikov (58 rokodelskih izdelkov).
       –  Barbari Penič
       –  Čebelarstvu Anton Krivec                                    V nastajajoči znanstveni monografiji PODEŽELJE IN RA-
       –  Čebelarstvu Blagotinšek                                   ZVOJ GASTRONOMIJE V SLOVENIJI, katere izdajatelj bo
       –  Čebelarstvu Hren                                          Univerza v Mariboru, bo predstavljeno dvanajst kolektivnih
       –  Čebelarstvu, lectarstvu in apiturizmu Šolar, Darji Šolar  blagovnih znamk, oblikovanih po modelu »Izvorno sloven-
       –  Darji Dimec                                               sko«. Kolektivna blagovna znamka Okusiti Laško bo v njej z
       –  Ekološki kmetiji Kapl, Eriki Klančnik
       –  Kmetiji Hrastnik
       –  Kmetiji Knez, Ivanki Knez
       –  Kmetiji Korbar, Feliksu Korbarju
       –  Kmetiji Lapornik
       –  Kmetiji Pr‘ Kofetl, Silvi Kajtna Poženel
       –  Kmetijski zadrugi Laško
       –  Mateji Kališnik
       –  Medenemu butiku in čokoladnici Škorja, Katji Škorja
       –  Virinu, Janku Rodetu
       –  Žganjekuhi Kneja, Matjažu Piklu
       –  in Žganjarstvu Zajec, Marinki Brezovšek.
         V skupini Okusiti Laško z veseljem pozdravljamo tudi no-
       vega člana med gostinci. To je Hotel Špica Laško. Prijavljene
       jedi in pijača so bili na tehnološko visoki kakovostni ravni in
       odličnih okusov. Čestitamo!


       18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23