Page 16 - LaskiBilten_st92_zaSplet
P. 16

PODEŽELJE

       GOBE – PRIHODNOST RAZVOJA

       KRAJA REKA


         Konec avgusta so v kraju Reka potekala srečanja v okviru Štu-
       dijskih krožkov, ki jih je organizirala Ljudska univerza Celje v
       sodelovanju z Zavodom Inštitut za aplikativno mikologijo in
       biotehnologijo (IAMB) in Turistično kmetijo Slapšak. Sreča-
       nja so bila namenjena krajanom, da se seznanijo z inovativnimi
       dejavnostmi, ki potekajo v kraju – gradnja laboratorija za izde-
       lavo zdravilnih ekstratov in okoljske mikotehnologije ter gobar-
       no za gojenje gob.                                           Skupinska fotografija na zaključnem srečanju
         Prvo srečanje je potekalo na Kmetiji Jančič, kjer so se krajani
       različnih generacij zbrali predvsem z željo po druženju. Franci   micelijev, substratov in zdravilnih ekstratov. Inštitut se ukvarja
                                                                    z razvojem uporabnih tehnologij na področju mikologije in nji-
                                                                    hovih aplikacij v zdravstvene, ekološke in prehrambne name-
                                                                    ne, njegovo delovanje pa predstavlja dodano vrednost za kraj in
                                                                    krajane, saj delujejo na način, da se povezujejo tudi z ostalimi
                                                                    deležniki iz kraja; tako sta Kmetija Slapšak in Kmetija Zeme
                                                                    v okviru projekta EIP (Evropsko partnerstvo za inovacije) ob
                                                                    podpori IAMB postavili gobarni za gojenje bukovega ostrigarja
                                                                    ter drugih vrst gob. IAMB pa ima tudi veliko potencialno vred-
                                                                    nost za turistični in gospodarski razvoj kraja, kar lahko v kraj
                                                                    privabi nove ljudi.

       Uvodno srečanje na Kmetiji Jančič                              Zaključno srečanje se je odvilo na Kmetiji Slapšak, kjer so
                                                                    si  udeleženci  ogledali  proizvodnjo  gobarne  za  gojenje  buko-
       Pusar, upokojeni organizator izobraževanja odraslih je udele-  vega ostrigarja. Jernej Slapšak je izvedel tudi prikaz enostav-
       žence nagovoril v povezovalnem duhu in jih spodbudil, da so   ne priprave gob za kulinarične namene, sledili sta degustacija
       med seboj delili spomine na šolske dni. V ta namen so krajani   in druženje. Vidno zadovoljni udeleženci so si bili enotni, da
       prinesli tudi stare fotografije iz časa, ko je še delovala podruž-  so tovrstna druženja odlična priložnost za povezovanje, prenos
       niška šola, saj zdaj v njenih prostorih nastaja nova dejavnost. Iz   znanj in druženje, česar pa so vsi zelo željni.
       starih fotografij bo nastala razstava, ki bo služila kot dediščina   Razvoj kraja Reka je čudovit primer, kako so sodelovanje,
       za prihodnje generacije. Želja novih investitorjev je namreč, da   vseživljenjsko učenje in nudenje podpore temelji za gradnjo
       razvoj kraja temelji na spoštovanju tradicije in sodelovanju kra-  zgodbe o uspehu in podlaga za širjenje poslanstva – gobe kot
       janov.                                                       superživilo prihodnosti.
         Srečanja, ki so sledila so imela izobraževalno noto, saj je Ja-
       nez Gorenšek, ustanovitelj in direktor IAMB izvedel predava-   VTISI UDELEŽENCEV:
       nja z naslovoma Zdravilna uporaba gob in Hranilna ter upo-
       rabna vrednost teh. Lepo obiskana predavanja so se odvila v    Sonja Razgoršek:
       Otročjem centru – Kino Laško, kjer so prisotni po zaključku    »Lepo je, da so se krajani odzvali v takšnem številu, da se sez-
       uradnega dela lahko zastavili različna vprašanja in se pobliže   nanijo s tem, kaj se dogaja. Sama že veliko uporabljam gobe v
       seznanili s praktičnimi napotki, katere gobe so primerne za laj-  vsakdanjem življenju, za zdravstvene in kulinarične namene.«
       šanje različnih zdravstvenih težav. Za degustacijo je bil na voljo    Alenka Lokovšek:
       tudi ČAJ iz GOB, ki je marsikoga prepričal s svojim edinstveno   »Vesela sem, da smo se krajani videli med seboj in predvsem,
       trpkim okusom.                                               da smo videli, kaj se dogaja v prostorih šole. Zdaj vem, kam iti po
                                                                    pomoč. Najbolj mi je v spominu ostal čaj iz gob.«
       Šola zaživela v novi funkciji
                                                                      Milan Vodišek:
         Na zaključnem srečanju so si krajani lahko ogledali notranje   »Najbolj sem užival na našem prvem srečanju, da smo se po-
       prostore nekdanje šole, kjer nastaja laboratorij za proizvodnjo   novno videli in obujali spomine na mladost. Predvsem pa sem ve-
                                                                    sel, da se je začelo nekaj dogajati v prostorih šole, saj bi v naspro-
                                                                    tnem primeru vse skupaj propadalo. Že sam kraj je pridobil s tem,
                                                                    mogoče se bo še kdo preselil zaradi tega, morda nova zaposlitev …
                                                                    Do sedaj nisem vedel, katere gobe gojijo. Zdaj sem imel priložnost
                                                                    stvari pobliže spoznati in ponosen sem, da imamo nekaj takšnega
                                                                    v našem kraju.«
                                                                      Marjan Hercog:
                                                                      »Dolgoročno si želimo tovrstnih srečanj. Saj vsi pogrešamo dru-
                                                                    ženja, sploh če bi se zraven lahko še izobraževali. Vedno nekaj na
                                                                    novo izveš. Kraj bo bolj zaživel, s tem kar se zdaj dogaja, to pa je
                                                                    tudi dobro za naše prihodnje generacije.«
                                                                                                          Maja Krivec, LU Celje
       Prikaz priprave Bukovega ostrigarja, ki ga gojijo na Kmetiji Slapšak.                                  Foto: osebni arhiv

       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21