Mestna ulica 2
3270 Laško
Ponovna oživitev turističnih, športnih in izobraževalnih aktivnosti na ribniku Marof
Kratek naziv operacije: Oživitev ribnika Marof
Trajanje projekta: januar 2025 – december 2025
Vrednost projekta: 95.972,18 EUR
Višina odobrenih sredstev za sofinanciranje: 70.208,87 EUR
Prijavitelj: Ribiška družina Laško
Partnerji: Občina Laško, STIK Laško, GM PLUS d.o.o.
Opis projekta
Območje ribnika Marof v Laškem je dragoceno tako zaradi svoje naravne kot kulturne dediščine. Vendar pa območje trenutno bremeni pomanjkanje infrastrukture in potrebne čistilne naprave, kar omejuje njegov turistični in gospodarski potencial.
Namen projekta je čiščenje voda z vgradnjo biološke čistilne naprave, modernizacija kuhinjskih prostorov in razvoj izobraževalnih ter novih turističnih produktov. S tem želimo omogočiti trajnostni razvoj območja in izboljšati kakovost življenja lokalne skupnosti.
Cilji in rezultati projekta
• Čiščenje onesnaženih voda: Vgradnja biološke čistilne naprave bo zagotovila neoporečno kakovost voda v ribniku Marof in s tem ohranjala lokalni vodni ekosistem.
• Modernizacija kuhinje: Prenova kuhinjskih prostorov v gostinskem objektu Marof za pripravo varne in kakovostne hrane iz lokalnih surovin.
• Razvoj novih turističnih produktov: Zbiranje in digitalizacija lokalne dediščine, razvoj učnih programov in kulinaričnih vsebin ter promocija ribnika Marof kot pomembne turistične točke.
Pričakovani učinki in koristi
• Lokalni prebivalci in ribiči: Izboljšani pogoji za izvajanje ribiških in spremljevalnih aktivnosti ter nove priložnosti za razvoj lokalne ekonomije.
• Mladi in učenci: Vključitev v inovativne učne programe in spoznavanje pomena naravne ter kulturne dediščine.
• Turisti in obiskovalci: Bogatejša turistična ponudba in dostop do novih zelenih doživetij.
• Lokalni ponudniki: Možnost sodelovanja in vključevanja v nove zelene in kulinarične produkte.
Aktivnosti na projektu
• Nabava in postavitev kuhinjske opreme ter biološke čistilne naprave
• Zbiranje dediščinskih virov in priprava e-knjižice
• Izvedba kulinaričnih delavnic in snemalnih dni za promocijo trajnostne kulinarike
• Postavitev tematskih tabel ob ribniku Marof
• Organizacija posveta in okrogle mize za promocijo trajnostnega ribiškega turizma
• Redno obveščanje javnosti preko lokalnih medijev, spletnih strani in družbenih omrežij
Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA) in Republike Slovenije. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa ESPRA 2021–2027, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/funding/emfaf_en
https://www.evropskasredstva.si