Page 20 - LaskiBilten_st82_NR
P. 20

STIK

                                                  Hipokrat je dejal: »Naj bo hrana vaše   Kontakt: Ekološka kmetija Očko,
                                                zdravilo.« če bomo podprli lokalne pri-  Katarina Očko,
                                                delovalce, lahko hrana posredno posta-  Zgornja Rečica 1, Laško,
                                                ne tudi zdravilo današnje krize.        e-pošta: katarinaocko@gmail.com,
                                                  Generalna skupščina Združenih naro-   tel.: 070 419 094
                                                dov je na predlog Organizacije Združe-
                                                nih narodov za prehrano in kmetijstvo
       OKUSITI LAŠKO V                          leto 2021 razglasila za mednarodno leto   KMETIJA BELEJ

       MEDNARODNEM LETU                         sadja in zelenjave, katerega ključni cilji
                                                so:
       SADJA IN ZELENJAVE                       1. ozaveščanje o zdravstvenih koristih
                                                  uživanja sadja in zelenjave;
                                                2. spodbujanje uživanja raznolike, urav-
                                                  notežene in zdrave prehrane, s pou-
                                                  darkom na povečanem uživanju sadja
                                                  in zelenjave ter na pomenu avtohtonih
                                                  sort;
                                                3. zmanjševanje odpadkov sadja in zele-
                                                  njave v prehranskih praksah.

                                                  V Laškem smo lahko ponosni na naše
                                                ponudnike, ki nam zagotavljajo lokal-
                                                no pridelano sadje in zelenjavo viso-
                                                ke kakovosti ter odlične izdelke iz njih.
                                                Podprimo njihov trud in z nakupom lo-
         Stara modrost pravi, da pri ljudeh     kalnih pridelkov in izdelkov naredimo
       obstaja velika nevarnost, da se vodo na-  nekaj dobrega za naše zdravje in dob-
       učimo ceniti šele, ko se vodnjak posuši.   ro počutje, hkrati pa prispevajmo k us-
       Ko danes vsak iz svoje perspektive pog-  pešni  in  rastoči  lokalni  ekonomiji.  V
       ledujemo v prihodnost in se sprašuje-    nadaljevanju članka vam  predstavljamo     Kmetija Belej ponuja širok nabor in-
       mo, na kakšen način bo ne le zdravstve-  tiste ponudnike sadja in zelenjave, ki so   tegrirano pridelane sveže, na sezono ve-
       na, ampak tudi gospodarska, socialna in   za svoje pridelke in izdelke prejeli certi-  zane  zelenjave  in  sadja:  krompir,  para-
       okoljska kriza spremenila naš vsakdan,   fikat kakovosti Okusiti Laško. Vse ostale   dižnik, papriko, feferone, jajčevce, solato,
       bi se bilo dobro spomniti, da so številni   pa vabimo, da se nam pridružijo na le-  endivijo, radič, fižol, korenje, peteršilj,
       veliki pozitivni družbeni premiki luč sve-  tošnjem ocenjevanju za vključitev v ko-  gomoljno zeleno, redkvico, por, kumare
       ta ugledali prav v kriznih časih oz. časih   lektivno blagovno znamko Okusiti Laško   (jedilne in za vlaganje), bučke, zelje, oh-
       po krizi. To dobro ponazarja tudi misel   (razpis bomo na spletnih straneh lasko.  rovt, brstični ohrovt, cvetačo, brokoli, če-
       Winstona Churchilla, ki je menil, da »ni-  info in lasko.si objavili, ko nam bodo to   bulo, šalotko, česen, blitvo … in jagode.
       koli ne smemo pustiti, da gre dobra kriza   dopuščali epidemiološki pogoji).     Pri njih se lahko oskrbite tudi s sadikami.
       v nič«.                                                                          Prodajni mesti sta poleg kmetije še Laški
         Slednje še kako velja tudi na podro-   EKOLOŠKA KMETIJA OČKO                   sejem, vsak prvi petek v mesecu, in Tr-
       čju prihodnosti zagotavljanja zdrave in                                          žnica Laško, vsako soboto, od 7h do 12h.
       sveže lokalno pridelane hrane. Od od-                                            Kontakt: Kmetija Belej,
       ločitev nas posameznikov v vlogi potro-                                          Jožef in Marjan Belej,
       šnikov je odvisno, ali bomo podprli rast                                         Zgornja Rečica 6, Laško,
       lokalnega, trajnostnega kmetijstva in s                                          e-pošta: marjan.belej@gmail.com,
       tem varovanje naravnih virov, biodiver-                                          tel.: 031 474 071
       zitete ter pridelave varne in zdrave hra-
       ne.
                                                                                        KMETIJA PERTINAČ



                                                  Na Ekološki kmetiji Očko kmetujejo
                                                po načelih ekološkega, naravi prijazne-
                                                ga načina. Tako pridelana zelenjava in
                                                zelišča v obliki eko zelenjavno-zeliščnih
                                                zabojčkov tedensko dostavljajo naroč-
                                                nikom, med katerimi je največ družin,
                                                sledijo pa jim javne ustanove in gostin-
                                                ci. Slednji so jih opogumili, da vzgajajo
                                                tudi manj znane vrste zelenjave in zelišč.
                                                Dobava eko zelenjavno-zeliščnih zabojč-    Na kmetiji Pertinač pridelujejo sezon-
                                                kov se vrši od sredine maja do konca de-  sko zelenjavo, pa tudi pšenico in piro,
                                                cembra.                                 ki ju zmeljejo v moko. Dodajo še sveža

       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25