Page 16 - LaskiBilten_st84_NR
P. 16

GOSPODARSTVO
       VPLIV EPIDEMIJE NA LAŠKO                                     slenih ali 45 več kot leto prej. Povprečna bruto plača je znašala
                                                                    1.409 evrov, kar je za 365 evrov manj od slovenskega povprečja.
       GOSPODARSTVO V 2020                                            Podjetniki laške občine so v letu 2020 ustvarili 30,5 milijonov

                                                                    evrov prihodkov ali 5 % manj kot v letu prej. Večina (84 %)
         Na podlagi podatkov iz letnih poročil za leto 2020, ki so jih   podjetnikov je preteklo leto končala v pozitivnih številkah, neto
       gospodarske družbe (v nadaljevanju družbe) in samostojni pod-  podjetnikov dohodek je znašal 2,4 milijona evrov, kar je 8 % več
       jetniki (v nadaljevanju podjetniki) predložili Agenciji Republi-  kot leto prej. Dobri dve tretjini podjetnikov sta poslovali brez
       ke Slovenije za javnopravne evidence in storitve (v nadaljevanju   dodatne delovne sile, medtem ko je bilo pri preostalih podjetni-
       AJPES), je lani v laški občini poslovalo 215 družb in 340 podje-  kih 243 zaposlenih ali 13 manj kot v letu prej. Povprečna bruto
       tnikov. Ekonomska moč je predvsem v rokah družb, ki so lani   plača pri laških podjetnikih je znašala 1.178 evrov in je bila ne-
       ustvarile dobre štiri petine vseh prihodkov laškega gospodar-  koliko višja od slovenskega povprečja pri podjetnikih, a za 16 %
       stva. Zaradi ukrepov proti širjenju okužbe s koronavirusom je   nižja kot pri laških družbah.
       bilo prizadeto zlasti gostinstvo. Vendarle pa je niz vladnih ukre-  Več podrobnih podatkov o rezultatih poslovanja poslovnih
       pov za pomoč gospodarstvu preprečil hujši padec gospodarske   subjektov laške občine je v Informaciji o poslovanju gospodar-
       aktivnosti.                                                  skih družb, samostojnih podjetnikov in zadrug v savinjski regiji
         Družbe laške občine so v letu 2020 ustvarile 127,4 milijonov   v letu 2020, ki jo najdete na portalu AJPES www.ajpes.si. In-
       evrov prihodkov ali 3 % manj kot v letu prej. Večino prihodkov   dividualni podatki iz letnih poročil posameznih poslovnih su-
       so ustvarile s prodajo na domačem trgu (95,4 milijonov evrov).   bjektov so javno objavljeni in brezplačno dostopni na portalu
       Leto 2020 je v zelenih številkah zaključilo 60 % družb, neto čisti   AJPES v aplikaciji JOLP.
       dobiček je znašal 4,2 milijona evrov, ki se je v primerjavi z letom                                      Andreja Topole,
       prej zmanjšal za 7 %. V laških družbah je bilo lani 1.607 zapo-                                   AJPES, Izpostava Celje






       V LAŠKO LETA 1993 PRINESLI PRVO ITALIJANSKO PICO, KI PA JE V ČASU

       ZAPRTJA DOBILA NOVO PODOBO



       »Umetnost uspeha je v tem, da znaš biti hkrati drzen in previ-
       den.«
                                              Napoleon Bonaparte


         Le kdo izmed nas še ni preizkusil odlične pice, spil kave ali
       ohlajenega laškega piva v Hotelu Špica. Če zaradi »koronskih«
       razmer še niste obiskali prenovljenega hotela, pa ste to zagotovo
       storili v stari in domači Špici čez cesto, kjer so leta 1991 pričeli s
       pripravo projektov za prenovo takratnega Turističnega društva
       Laško.



       V Laško prinesli italijansko pico


         Ob prenovi je bilo potrebno razmisliti tudi o ponudbi in an-
       keta med prebivalci je kazalec želja usmerila k pici, italijanski




                                                                    specialiteti. V naših krajih je bila do tedaj namreč poznana pica
                                                                    z debelejšim testom, medtem ko se je o pravi italijanski pici ve-
                                                                    delo zelo malo. Prva, ki sta se odločila stopiti izzivu naproti sta
                                                                    bila Rajko Šanca in Jože Sadar ml., ki sta po izkušnje in znanje
                                                                    odšla na akademijo za pico v Bologno. Tam sta pridobila osnov-
                                                                    no znanje o italijanski pici in ga dopolnila v piceriji Golobček
                                                                    na Vranskem, kjer so takrat s krušno pečjo znali svojo pico prib-
                                                                    ližati tisti pravi, italijanski. Objekt je tako dobil na novi podobi,
                                                                    dodali so mu krušno peč in ga poimenovali kot Špica. Š kot špa-
                                                                    geti z dodano pico, saj je bila prva ponudba tista, ki je v Laškem
                                                                    pričarala vonj po pravi Italiji. Rajko Šanca je tako postal prvi
                                                                    picopek v Špici, ki je svoje znanje spretno prenašal na mlajše ge-
                                                                    neracije, med drugim tudi na Ivana Mehleta, ki v Špici deluje že
                                                                    več kot 20 let, danes pa mu ob strani stoji tudi Ernest Divjak, ki

       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21