Page 17 - LaskiBilten_st84_NR
P. 17

GOSPODARSTVO
       je v Špici sprva deloval kot natakar, zadnja leta pa se je tudi sam   dna. Dejansko smo razvili kar nekaj novih jedi, ki so namenjene
       izkazal kot odličen picopek. A o pici malce kasneje, saj je le ta   družinam, popotnikom in tudi turistom. Najbolj ponosni smo na
       danes pridobila na novi podobi, okusu in stasu.              to, da smo določene jedi certificirali z znamko »Okusi Laškega«,
                                                                    kar pomeni da imamo v naših jedeh 70 % lokalnih sestavin v ra-
                                                                    diju 5 km². Mislim da je to lep dosežek, s katerim bomo prepozna-
       Po lanskoletni prenovi sledilo polletno zaprtje              ni v Laškem pa tudi v širši okolici.« Seveda me je poleg ponudbe
                                                                    zanimala tudi sama pica, za katero Gumzej v smehu pove, da je
         Svet je v zadnjem letu močno nazadoval, saj je korona kri-  res »huda«. »Mislim, da smo pico dali na popolnoma drug nivo.
       za ohromila marsikatero dejavnost. Med najbolj prikrajšanimi   Razvili smo popolnoma novo testo s fermentacijo 48 ur. Sestavine
       so bili v Sloveniji gostinci, ki so svoje objekte zaprli, delavce pa   zanjo smo testirali s picopekom in za odločitve porabili kar lepo
       poslali na čakanje, marsikdo je ostal brez službe. S podobnimi   število ur. A čas je prinesel izdelek, na katerega smo ponosni. Prvi
       težavami so se spopadali v prenovljenem Hotelu Špica, kjer so   odzivi gostov so tukaj in tako gostje kot mi smo izjemno zadovolj-
       kaj kmalu po začetni evforiji odprtja svoje nove prostore lahko   ni. Upam, da bomo lahko za vas tako delali tudi v nadaljevanju.«
       zaprli.
         »Zaprti smo bili, vsaj kar se hotelskega dela tiče, od 15. oktobra
       lani pa vse do začetka aprila letos, ko smo po dolgem času pričeli
       z dostavo hrane,« pove lastnik takratne Špice, danes novega Ho-
       tela Špica, Jože Sadar mlajši. »Za dostavo hrane smo se odločili
       predvsem s tega vidika, da se naši zaposleni po dolgem času vrne-
       jo v delovni ciklus, saj je tudi za tovrstne reči potrebna kondicija.
       Zaprti smo bili praktično pol leta in v tem času počeli marsikaj,
       le tistega ne, kar prinaša prihodek. Država je neko obliko pomoči
       sicer nudila, a mi smo specifični primer,« dodaja lastnik, ki pove,
       da je bil osnova za izračun pomoči s strani države, predvsem
       za fiksne stroške, ki so bili bistveni v tem času zaprtja, promet
       iz leta 2019, ki pa so ga takrat ustvarjali »čez cesto« na 180 m²
       in ne v prenovljeni zgradbi, kjer delujejo na 1800 m². »Zrak z
       nosnicami še zajemamo nad vodo, medtem ko so ustnice zaprte
       in pod gladino. Če se stanje preteklega leta ponovi, ne morem tr-
       diti, da bo dihanje še možno,« o krizi, ki jih je pestila zaključuje
       Sadar.



       Krizo izkoristili za prenovo ponudbe in kreativnost

         A težavam navkljub niso obupali, temveč so krizo dobro iz-
       koristili za prenovo ponudbe in kreativnost. O tem, kaj vse so
       počeli pa sem se pozanimala na lastne oči in usta ter povprašala
       kaj je tisto, kar je v Hotelu Špica novega.                  Kaj pa v hotelu lahko pričakujemo v nadaljevanju
         »Kljub temu, da so bili ljudje na čakanju, smo organizirali kup   odprtja?
       šolanj in izobraževanj naših zaposlenih. Najbolj ponosni smo, da
       smo precej osvežili našo pico, ki smo jo v italijanski podobi tudi   Seveda sem se na koncu pozanimala, kakšni so načrti za pri-
       prinesli v te kraje. Stopili smo nekaj stopnic višje in odzivi so dob-  hajajočo turistično sezono, ki pa je še vedno v zraku. »Načrti so
       ri, saj so jo ljudje zelo lepo sprejeli,« nam pojasni Sadar, ki doda,   v upanju, da se konča virus. Mi smo pripravljeni, saj smo poleg
       da je skrivnost v testu in nadevih za pico. V preteklem letu so   pice prenovili tudi restavracijsko ponudbo. Sobe so urejene, og-
       namreč ogromno vložili v prenovo kuhinje in hotelskega dela, a   romno dela posvečamo marketingu. Pričakujemo kakršnegakoli
       pica je, po lastnikovih besedah, ostala njihov paradni konj.   gosta, ne glede na to, da je to objekt, ki zahteva turista. Smo prip-
                                                                    ravljeni, a kot sem že poudaril, upam, da se jeseni kdo ne odloči
                                                                    za kakšno zapiranje, saj bi to pomenilo večje probleme, za katere
       Laško-italijanska pica z novo podobo                         v tem trenutku ne poznam rešitve,« je zaključil Jože Sadar ml.,
                                                                    ki na prihodnost gleda z optimizmom, saj je gostinec, ki diha z
         Odpravila pa sem se tudi v kuhinjo, kjer sem se o lastnikovih   mestom in za mesto.
       besedah pozanimala še iz prve roke. Dobrodošlico mi je namreč   Če želimo, da mesto ponovno zadiha in z njim vdihnemo
       izrekel Iztok Gumzej, ki ga mnogi poznate tudi po njegovih ku-  svežino dogajanja tudi mi, je prav, da podpremo lokalne ponu-
       harskih specialitetah iz »Garažne kuhinje«, v Hotelu Špica pa   dnike, gostince in male turistične ponudnike, saj brez naše po-
       deluje kot vodja gostinstva. »Ekipa je bila v času zaprtja res pri-  moči in pomoči obiskovalcev ne bodo zmogli. Čas je, da se na-

                                                                    mreč vsak izmed nas za vsaj eno poletje »prelevi« v turističnega
                                                                    vodiča in promovira svoj domači kraj na najboljši možen način.
                                                                    Vabljeni torej, da Laško ponovno oživimo, napolnimo terase in
                                                                    turistom sporočimo, da v tem mestu živijo dobrosrčni in veseli
                                                                    ljudje.



                                                                                                                   Špela Juhart

                                                                                                                            17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22