Zlati kamen 2017

Laško se je letos uvrstilo med 11 kandidatk za nagrado Zlati kamen, ki se podeljuje najbolj prodornim občinami v Sloveniji.

V okviru slovenske ISSO raziskave projekta Zlati kamen, ki že šesto leto identificira razvojno najbolj prodorne občine in vsako leto premelje okoli 160.000 podatkov, je bilo enajst finalistk iz štirih regij, in sicer:
  • Bohinj, Cerkno in Kranjska Gora v regiji Zahodna Slovenije,
  • Grosuplje, Kamnik in Novo mesto v regiji Osrednja in jugovzhodna Slovenija,
  • Laško, Podčetrtek in Slovenj Gradec v regiji Od Koroške do Posavja ter
  • Lendava in Ljutomer v regiji Vzhodna Slovenija.

Zlati kamen je šel v Podčetrtek, regionalne zmagovalke pa so še občine Cerkno, Kamnik in Lendava.

V slovensko ISSO raziskavo je vključenih več kot petdeset ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo dober pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

Letošnji izbor je posebej poudarjal turizem kot pomemben vzvod za celovit razvoj občine in kot prednostno področje za malodane vse kraje pri nas. Že izbira kandidatk je bila letos izjemno težka, še težja pa izbira zmagovalnih občin, med katerimi je nekaj res izvrstnih primerov za razvojno uspešnost na lokalni ravni.

Razglasitev je potekala 14. marca na konferenci Zlati kamen, tradicionalnem srečanju občin in srečanju županov v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Razvojno najbolj prodorna občina leta je Podčetrtek, ki je zgleden primer za razvojni model uspešnega manjšega kraja. V kraju ob Sotli so znali izkoristiti večino svojih danosti in s pomočjo prepleta najrazličnejših elementov zgraditi relativno močno blagovno znamko, utemeljeno na identiteti in tradiciji. Cerkno, zmagovalna občina Zahodne Slovenije, je uspelo Strokovni svet prepričati s svojo inovativnostjo: s prijemi kot je gozdni wellness in kot so številni dogodki, so odročen in neznan kraj uspeli spraviti na svetovni zemljevid. Kamnik je močno razvita občina, kjer so v zadnjem času sistematično razvijali turistično ponudbo in uspeli povečati prepoznavnost kraja. Lendava je naredila razvojni preobrat iz industrijskega v postinudstrijski kraj, stolp Vinarium pa je v kratkem času postal slovenska turistična uspešnica.

  Revija Zlati kamen - Letni pregled razvoja slovenskih lokalnih skupnosti - Posebna priložnostna izdaja - marec 2017.

Za Občino Laško
, ki je bila finalistka v regiji »Od Koroške do Posavja« so vrednosti kazalnikov večinoma ugodne. Na zelo visoko vrednost okoljskega indeksa vplivata zlasti zmanjšanje količin zbranih odpadkov in relativno visoki odhodki za trajnostno energijo. Na konferenci je bilo poudarjeno, da ko gre za kvalitativne kazalnike na področju turizma, Laško v Sloveniji preprosto nima prave konkurence. Gre za turistično gazelo v pravem pomenu besede.
zlati kamenzlati kamen 3
Laško se je letos uvrstilo med 11 kandidatk za nagrado Zlati kamen, ki se podeljuje najbolj prodornim občinami v Sloveniji. Nagrado je prevzel župan Franc Zdolšek.
zlati kamen 2
Tradicionalnega srečanja občin Slovenije so se udeležili tudi predstavniki naše občine. Poleg konference je bil organiziran še bazar lokalnih dobrot, na katerem se je predstavilo Čebelarstvo in lectarstvo Šolar.

Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.02.2024
je izšla 100. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.