Navodila prebivalcem in lastnikom zemljišč in objektov pri čimprejšnji odpravi posledic neurij in preventivnega zagotavljanja varnosti premoženja in prebivalstva s stališča urejanja voda

1. Vzdrževanje cestnih objektov, kamor sodijo tudi mostovi in prepusti v zasebni lasti kot sestavni del zasebnih poti in priključkov, dostopnih cest oziroma upravljalca zasebne ceste (Zakon o cestah, Uradni list RS, št. 132/22, 140/22 – ZSDH-1A in 29/23).

Na zasebnih cestah, poteh oz. objektih se namreč neprestano, še predvsem pa po ujmah, katerim smo priča v teh tednih, ustvarja, nabira plavje in naplavine, kar poslabšuje oziroma preprečuje prevodnost mostnih odprtin in s tem bistveno povečuje poplavno ogroženost območja, nadalje pa seveda lahko povzroči tudi porušitve teh premostitvenih objektov in velike poškodbe na strugah.

Nanosi plavja so, ali nastajajo na nekaterih lokacijah trenutno, med neurjem, nekatere pa so posledica nabiranja plavja v daljšem časovnem obdobju, zaradi neustreznega vzdrževanja mostov in prepustov.

Lastnike zasebnih cest, poti, objektov (mostovi, propusti) pozivamo in sporočamo, da so pristojni in dolžni ohranjati mostne odprtine v normalni prevodnosti, saj je ob nastopu visokih vod odstranjevanje plavja (izruvanih debel večjih dimenzij, vejevja in druge lesne mase v velikih količinah) zelo zahtevno oziroma največkrat nemogoče.

 

 2. Kar zadeva odstranjevanje podrte zarasti oziroma podrtega drevja, pa jih morajo v primeru, da ta niso podrta v strugo, odstraniti lastniki priobalnih zemljišč, skladno s 100. členom Zakona o vodah (Uradni list RS. Št. 67/02 in spremembe), ki les lahko obdržijo. V primeru, da je zaradi padlega drevesa nastal plavni čep v strugi, morajo obvestiti DRSV ali koncesionarja Javne službe urejanja voda, to je Nivo Eko, d. o. o.

 

3. Z namenom zmanjševanja erozijske in poplavne ogroženosti prebivalcev, objektov, premoženja in zemljišč, vas obveščamo, da je prepovedano odlaganje vejevja, lesne mase oziroma kakršnokoli deponiranje lesa na vodnem in priobalnem zemljišču, skladno s 37., 38. členom ter 86. členom Zakona o vodah. Prav tako, je prepovedano na vodnem in priobalnem zemljišču postavljanje kakršnih koli ovir, vzdolžnih ali prečnih ograj, deponiranje bal sena in drugih pridelkov, gradbenega materiala in gradbenih odpadkov, tudi v smislu začasnih deponij.

Vse prebivalce pozivamo k odgovornemu odlaganju vejevja, lesne mase ter deponiranju lesa, silažnih bal, ipd., izven vodnega in priobalnega zemljišča ter izven poplavno ogroženega območja.

 

Vsekakor pa je na prvem mestu varnost! Zato prosimo vse občanke in občane, da redno spremljajo napovedi vremenoslovcev ter sredstva javnega obveščanja ter se v času neurij umaknejo na varno.

 

1ba9b4fca9111199c41f poplave


Laški bilten

Laški Bilten št. 9515.04.2024
je izšla 101. številka

Laškega biltena
Vse številke

STARO MESTNO JEDRO

staro mestno jedro 01

ANKETA MOJA DEŽELA

ANKETA MOJA DEŽELA

PARTICIPIRAJ IN PROFITIRAJ!

part proracun m

OBČINA PO MERI INVALIDOV

logo občina po meri invalidov

Uradne ure in poslovni čas

Uradne ure (za občane)
ponedeljek: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 17.00
petek: 8.00 - 13.00

Poslovni čas
(poslovanje med organi)

ponedeljek: 8.00 - 15.00 
torek: 8.00 - 15.00
sreda: 8.00 - 17.00
četrtek:  8.00 - 15.00
petek: 8.00 - 13.00

Uradne ure po telefonu se izvajajo v okviru poslovnega časa vsak poslovni dan.

EU Projekti

logo EKS mlogo EU reg mlogo eu kohezijski sklad1 m
ELENA
logo EU reg m
logo iobcina03
logo občina po meri invalidov
112logo Obvestila in ukrepi ob nevarnosti naravnih in drugih nesreč
© 2024 Uradna spletna stran Občine Laško. Vse pravice pridržane. Izvedba zORBIT s.p.